Podnebne spremembe in slovenski turizem

Datum objave: 3. 6. 2024
Novice

Slovenska turistična organizacije je na svojih straneh objavila povezave do projekta »Podnebne spremembe in slovenski turizem«.

Gre za rezultat raziskovalnega projekta »Podnebne spremembe in trajnostni razvoj slovenskega turizma«, v katerem so podrobneje analizirali vplive podnebnih sprememb glede na prihodnje projekcije, model izračuna ogljičnega odtisa slovenskega turizma, temeljito analizo možnih podnebnih ukrepov ter priporočila za državo, destinacije, ponudnike in posameznike.

Projekt, ki sta ga financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter koordinirala Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, se osredotoča na prilagajanje turizma na podnebne spremembe. STO je sodelovala pri oblikovanju priročnika. Znanstvena poročila, dostopna na spletni strani projekta, obsegajo več kot 500 strani, povzetek pa predstavlja glavne ugotovitve in priporočila za zimski, urbani, poletni aktivni turizem in poletni turizem ob vodi.

Projekt, ki se je začel jeseni 2021, poudarja nujnost ozaveščanja o podnebnih spremembah, kar potrjujejo ekstremni dogodki poletij 2022 in 2023. Povezuje se z Glasgowsko deklaracijo iz leta 2021, ki določa ukrepe za zmanjševanje ogljičnega odtisa v turizmu, kot so trajnostni prevoz, organizacija potovanj in gastronomski turizem, s poudarkom na uporabi obnovljivih virov energije.

Slovenski turizem se mora prilagoditi podnebnim izzivom, kar ponuja priložnosti za inovacije in trajnostni razvoj. Ključni ukrepi vključujejo diverzifikacijo ponudbe, razvoj celoletnega turizma in strateške odločitve glede turističnih tokov in prevoznih sredstev. Vzpostavitev Nacionalnega informacijskega središča bo omogočila spremljanje stanja in oblikovanje učinkovitih ukrepov.

Zaključena raziskava in vodnik poudarjata pomembnost sodelovanja vseh turističnih deležnikov za ohranjanje naravnih in kulturnih bogastev Slovenije ter zagotavljanje trajnostne prihodnosti turizma.

Vir: STO

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem