In2Local
Akronim: In2Local
Trajanje projekta: 1. 12. 2023 – 30. 11. 2025 (24 mesecev)
Cilji projekta: Cilj projekta In2Local je ustvariti podporno okolje za uvedbo trajnostnih modelov proizvodnje hrane v Pomurju in Železni županiji, temelječih na načelih krožnega gospodarstva. Štiri partnerske organizacije, povezane v projektu In2Local, bodo zagotavljale to podporno okolje. Te organizacije že imajo izkušnje na področju krožne ekonomije in vzpostavljajo stalne stike z relevantnimi deležniki.
Nadpovprečna stopnja in intenzivnost sektorja pridelave in predelave hrane v Pomurju in Železni županiji predstavljata izziv in priložnost za vpeljavo inovativnih pristopov ter izvedbo pilotnih ukrepov za krožne modele produkcije v prehrambnem sektorju. S tem bomo izboljšali izkoriščenost primarnih surovin, spodbudili prehod v krožno gospodarstvo in povečali ozaveščenost ter trajnostne navade potrošnikov. Ključni izziv je nizka raven kompetenc in pomanjkljivo znanje deležnikov o načelih krožnega gospodarstva v obeh regijah, zaradi pomanjkanja ustreznega podpornega okolja.
Podporno okolje v okviru projekta In2Local ima namen povečati zavedanje in kompetence v kmetijstvu, lokalni proizvodnji ter predelavi hrane ter prenos znanj, tehnologij in dobrih praks med obema regijama. Sodelovanje, vzpostavljeno skozi projekt za ustvarjanje podpornega okolja, bo aktivno tudi po zaključku projekta. Identificirale se bodo dobre prakse v obeh regijah, na podlagi katerih se bodo pripravile osnove za prilagojene treninge znotraj mobilnega živega laboratorija in izvedbo pilotnih aktivnosti. Ta pristop bo omogočal individualne rešitve za posamezne deležnike, ki bodo s strokovno podporo implementirali spremembe v svoje procese pridelave in predelave hrane. Vzpostavitev tovrstnega podpornega okolja bo v celoti novost – tako po vsebini kot po pristopu in organiziranosti.
V projektu In2Local se bo vzpostavil mobilni živi laboratorij krožnega gospodarstva, ki bo nudil individualne treninge proizvajalcem in predelovalcem hrane v Pomurju in Železni županiji. S strokovno projektno skupino bomo obiskali 5 lokalnih proizvajalcev hrane v obeh regijah, identificirali dobre prakse v Sloveniji in na Madžarskem ter jih predstavili deležnikom skozi inovativne komunikacijske aktivnosti. Te prakse in prilagojeni treningi bodo osnova za skupno podporno okolje za krožno gospodarstvo, ki ga bomo vzpostavili v projektu in ohranili po njegovem zaključku. Projekt bo prav tako vključeval identifikacijo snovnih tokov v Pomurju in Železni županiji ter pripravo izhodišč za vpeljavo krožnih gospodarskih praks. V pilotni aktivnosti bodo načela krožnega gospodarstva omogočila večji izkoristek hrane, manj izgub in okrepitev mreže lokalnih proizvajalcev.
Partnerji projekta:
Vas County Government Office,
Razvojni center Murska Sobota,
Pannon Novum West-transdanubian Regional Innovation Non-profit Ltd.,
Center za razvoj trajnostne družbe z.o.o.