1. mednarodna romska konferenca

Datum objave: 13. 4. 2022
29. 4. 2022
Novice

V četrtek, 28. aprila 2022 je Razvojni center Murska Sobota skupaj z Univerzo v Manchestru in Liverpoolu, Zvezo Preporod, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec in Ljudsko univerzo Lendava v RIS Dovrec Rakičan izvedel 1. mednarodno romsko konferenco.

Namen dogodka je bil analizirati aktualni položaj romske skupnosti v različnih državah, osvetliti priložnosti in ovire na področju političnega udejstvovanja romske skupnosti, predstaviti primere dobrih praks ter spregovoriti o izobraževanju in politično-družbeni aktivaciji romske skupnosti. 

Na konferenci so spregovorili predstavniki romske skupnosti in strokovnjaki iz šestih različnih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Velike Britanije, Srbije in Severne Makedonije. Predstavili so položaj Romov v nacionalni in transnacionalni perspektivi, primere dobrih praksi v različnih državah ter različne možnosti za opolnomočenje romske skupnosti. K učinkovitejšemu razvoju romske skupnosti se namreč lahko prispeva tudi s prenosom primerov dobrih praks iz drugih okolji, saj slednje s posameznimi prilagoditvami lahko vključimo v domače okolje ter tako prispevamo k izboljšanju položaja romske skupnosti.  

Konferenca je obenem bila tudi odlična priložnost za medsebojno spoznavanja in navezovanje stikov med udeleženci, ki se bodo v prihodnosti odražali v tesnejšem mednarodnem sodelovanju. Sodelujoči na konferenci so bili enotni, da je ključnega pomena, da se vprašanja položaja romske skupnosti ne ignorira ter da lahko le skupaj, in sicer z aktivno participacijo, sodelujemo pri nadaljnjem razvoju romske skupnosti.

Na prečudoviti lokaciji Dvorca Rakičan je bila sočasno na ogled tudi fotografska razstava Sandija Horvata z naslovom Ona je. Razstavljenih je bilo deset portretov romskih žensk s sporočilom, da ima vsaka Rominja pravico biti izobražena, zaposlena, uspešna in svobodna.

Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani Zveze Preporod.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem