Regija

Pomurje je najbolj vzhodna in najbolj ravninska slovenska regija, ki je v zadnjih letih znova našla svojo samozavest in se resnično zavedla svojih prednosti. S trdim delom in odločenostjo, da zasije in postane najhitreje, a trajnostno rastoča slovenska regija, beleži vedno več uspešnih gospodarskih investicij ter vedno večje število mladih podjetij, ki z inovativnimi idejami skrbijo za pospešen razvoj regije in zaposlitev številnih Pomurcev.

Pomurje leži na koridorju mednarodnih prometnih poti in železniških povezav ter ima v krogu 300 km kar pet prestolnic – avstrijski Dunaj, hrvaški Zagreb, madžarsko Budimpešto, slovaško Bratislavo in slovensko Ljubljano, torej lahek dostop do 12-milijonskega trga. To mu zagotavlja odličen strateški položaj tako za slovenske kot tuje investitorje, ki potencial Pomurja vedno resneje in odločneje izkoriščajo.

Vendar potencial Pomurja niso samo podjetja in rastoče gospodarstvo; z neokrnjeno naravo in mnogimi naravnimi lepotami se vsako leto povečuje tudi število turistov, slovenskih in tujih, ki odkrijejo severovzhod naše države. Med naravnimi danostmi gotovo izstopajo Krajinski park Goričko, ki je drugi največji slovenski krajinski park in obsega več kot 46 hektarjev površine, vinorodno območje Jeruzalem, iz katerega prihaja nekaj najprepoznavnejših slovenskih vin, in biosferno območje reke Mure, ki sodi v območje Nature 2000 in je bilo nedavno uvrščeno na UNESCOV seznam Biosfera in človek. Mura se torej s svojim porečjem pridružuje ostalim 685 svetovnim za naravo pomembnim biosfernim območjem in stopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave.

Pomurje je upravno razdeljeno na 27 občin, ki se raztezajo na 1.337 km2 površine, njegovo kulturno, gospodarsko, upravno in šolsko središče pa je Mestna občina Murska Sobota z 19.655 prebivalci in pestrim dogajanjem. Več o mestni občini Murska Sobota si lahko preberete na www.murska-sobota.si.

27
občin
1337
km2
površine
117005
prebivalcev
Krajinski park Goričko
Vinorodno območje Jeruzalem
Biosferno območje reke Mure
www.visitslovenia.net, foto: Klemen Urbančnik
Murska Sobota – središče pomurske regije
V Sloveniji tudi skrajni severovzhod ni daleč, sploh če te tam čaka toliko zanimivega.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem