Ali veste, da je Pomurje tudi del Kohezijske regije Vzhodna Slovenija?

Datum objave: 5. 9. 2019
Novice

V Sloveniji imamo 12 razvojnih regij, Pomurje je ena izmed njih. Za izvajanje kohezijske politike Evropske unije in opravljanje drugih skupnih nalog se razvojne regije povezujejo v kohezijske regije.

V Sloveniji imamo dve kohezijski regiji, in sicer:

  • Kohezijska regija Vzhodna Slovenija, ki zajema osem razvojnih regij: Pomurje, Podravje, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija in Primorsko-notranjska regija. 
  • Kohezijska regija Zahodna Slovenija, ki zajema štiri razvojne regije: Osrednjeslovenska, Gorenjska, Goriška in Obalno – kraška regija.  

Skupna površina Kohezijska regija Vzhodna Slovenija je 12.433 km2 in ima skupno 1.089.717 prebivalcev, ki živijo v 148 občinah in 3.954 naseljih. V regiji se nahaja 52 občin, ki imajo mestna naselja in mestna območja. Od teh je sedem mestnih občin, ki so tudi upravna, gospodarska in kulturna središča statističnih regij: Maribor kot drugo največje mesto v Sloveniji, Celje, Novo mesto, Velenje, Ptuj, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Trenutno so občine, regije, kohezijski regiji in država v fazi priprave strateških dokumentov za naslednje programsko obdobje 2021 – 2027.

Tudi na ravni Kohezijske regije Vzhodna Slovenija je pripravljeno delovno gradivo »Strateška izhodišča razvoja Kohezijske regije Vzhodna Slovenija (avgust 2019)«, ki je dosegljivo TUKAJ.

Če želite aktivno sodelovati in soustvarjati razvoj kohezijske regije v prihodnje vljudno vabljeni na Razvojno konferenco Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, ki bo potekala v četrtek, 12. septembra 2019, s pričetkom ob 09:00 uri v viteški dvorani Gradu Slovenska Bistrica, Grajska ulica 11, 2310 Slovenska Bistrica.

Dnevni red, program, način prijave in izbiro željenega delovnega omizja najdete na TEJ POVEZAVI. 

Vabljeni, da nas spremljate preko spletne strani ali Facebook profila. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem