Avstrijski novinarji obiskali Pomurje in Podravje

Datum objave: 23. 4. 2024
Novice

Pretekli konec tedna smo  s partnerji iz Pomurja in Podravja v sodelovanju s predstavništvom STO na Dunaju izvedli novinarsko turo po Pomurju in Podravju. Namen obiska je bil predstaviti avtentične, lokalne in butične ponudnike, ki pri svojem poslovanju sledijo trajnostnemu načelu.

Prvi dan je avstrijska ekipa spoznavala lepote in dobrote Podravja, začenši s kosilom pri Leber Hiša Vina in  ogledom Hiše 1624. Po srehodu in ogledu Botaničnega vrta Pivola je pot vodila po mariborski vinski cesti do Fontane vin v Vodolah, kjer so spoznavali široko paleto vin in vinarje SV Slovenije. Gostilna Šiker, kjer so jim postregli z večerjo, se ponaša z več kot 150 letno tradicijo in je bila vedno pomembna postojanka na poti med Mursko Soboto in Mariborom. Spanje na Domačiji Firbas pa je vedno polno doživetij in pristnega slovenjegoriškega gostoljublja ter je tudi tokrat navduševalo z ogledom ponudbe in odličnim domačim zajtrkom.

Naslednja dva dni pa so odkrivali Pomurje, kjer so najprej obiskali Regijski promocijski center Expano. Nato jih je pot vodila po Prekmurju do Lončarske vasi v Filovcih, kjer ohranjajo kulturno dediščino in ustvarjajo izdelke iz gline. Po prvem delu kosila na Turistični kmetiji Puhan v Bogojini, kjer so postregli z lokalnimi dobrotami, so pot nadaljevali do Hiše gibanice v Renkovce in spoznali kako nastaja ta geografsko zaščitena sladica ter si jo privoščili. Na poti na Goričko so se ustavili v Hotelu Štrk, kjer so kasneje tudi prenočili, ter si ogledali nastanitev in destilarno. Obiskovalci hotela sicer lahko v živo spremljajo tudi štrkovo gnezdo, ki je na dimniku domače gostilne, kar je svojevrstno doživetje. Sprehod na Sotinski breg, ki je s svojimi 418 m najvišja točka Prekmurja je ekipi ponudil spektakularni razgled tako po domači regiji kot tudi v sosednjo Avstrijo. Sledil je še postanek pri Slatinskih vrelcih v Nuskovi in večerja na Posestvu Gjerkeš v Fikšincih, kjer so poskrbeli za razkošje lokalnih okusov z domačimi vrhunskimi vini.

Zadnji dan obiska v severovzhodni Sloveniji so namenili spoznavanju Prlekije. Prečkanje reke Mure s Tinekovim brodom pri Gornji Bistrici, ki jih je pripeljal na Moto, od koder so se podali na ogled čebelarskega muzeja Tigeli na Krapju. Jeruzalem je poskrbel za slikovite fotografske motive s čudovitimi razgledi, ki mu je sledil ogled Sibon Wine & Spa resorta in kosilo s prleškimi dobrotami. Na Jeruzalemu so obiskali tudi ekološko kmetijo in eko vino Šoster ter se nato podali proti Gornji Radgoni. Z ogledom radgonske vinske in šampanjske kleti v Radgonskih goricah, ki je prejemnik nagrade Sejalec 2022 za SUE, je ekipa zaokrožila spoznavanje severovzhodne Slovenije in se čez Muro podala na pot proti Dunaju.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem