Čezmejno sodelovanje krepi lokalna mestna središča

Datum objave: 12. 3. 2019
Novice

Manjša mesta na obmejnem območju so često postavljena pred izziv, kako konkurirati večjim mestom, ki s svojo ponudbo v velikih trgovskih centrih izčrpavajo kupno moč svojih regij. Kot odgovor na te izzive se je že pred desetimi leti rodila iniciativa sodelovanja 24 mest iz Slovenije, Avstrije in Madžarske, ki poskuša z različnimi ukrepi okrepiti manjša mesta in njihova središča skozi projekte izmenjav izkušenj in medsebojne podpore, ki jih skozi programa Interreg Slovenija–Avstrija in Interreg Avstrija–Madžarska aktivno podpira tudi Evropska unija.

Pretekli teden so se župani in predstavniki sodelujočih 24 mest sestali v Hartbergu v Avstriji na Forumu 24mest. Na srečanju je vsaka država predstavila eno izmed rešitev, ki je nastala v sklopu projekta. V Avstriji, v kraju Feldbach, so uspeli povezati manjše ponudnike v mestnih središčih in organizirali "modno ulico", kjer so s spremnim programom obogatili izkušnjo kupcev, ter jim ponudili posebne ugodnosti. Predstavniki iz Madžarske so predstavili načrte v mestu Lenti, ki  svoje vire vlaga v to, da postane družinam prijazno mesto. Projekt, ki ga je predstavila Slovenija, je primer pilotne aktivnosti v mestu Ptuj. Organizirali so akcijo "Pridi v mesto", kjer so se ponudniki, podobno kot v Avstriji, v mestnem središču uspešno povezali ter pokazali, da s sodelovanjem lahko konkurirajo večjim trgovskim verigam.

Udeleženci na Forumu 24mest smo druženje sklenili s podpisom trilateralnega sporazuma o nadaljnjem sodelovanju, saj vsi prepoznavamo pozitivne učinke izmenjave informacij in izkušenj med 24 mesti naše širše regije v sklopu trenutnega projekta City Cooperation II. V nadaljevanju projekta so načrtovani tudi medsebojni obiski mest, na katerih se bodo mesta imela priložnost podrobneje prestaviti in izmenjati izkušnje na področju mestnega upravljanja. Projektne aktivnosti lahko spremljate tudi preko našega Facebook profila, ideje o oživitvi mestnih središč pa pošljite na simon.sukic@rcms.si. Sooblikujte prihodnost regije z nami!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem