ELEKTRONSKI BOLNIŠKI LIST (eBOL) predstavlja pomembno novost za delodajalce in njihove delavce

Datum objave: 20. 2. 2020
Novice

Od 1. 2. 2020 delavcu ni več potrebno fizično dostaviti bolniškega lista delodajalcu; papirnati bolniški listi so izjemoma v uporabi le še za nekatere skupine zavarovanih oseb. Še vedno pa mora delavec sam poskrbeti, da bo osebni zdravnik pravočasno izdal elektronski bolniški list.

Izdaja eBOL s strani zdravnika

Zdravniki, ki so pooblaščeni za izdajo potrdil o upravičeni zadržanosti od dela, od 1. 1. 2020 naprej pripravijo to listino v elektronski obliki in jo zapišejo v informacijski sistem ZZZS, kjer je z uporabo sistema SPOT (e-VEM) dostopna delodajalcu.

Od 1. 2. 2020 dalje zavarovanci izpisa eBOL ne prejmejo več. Izdaja papirnatega BOL je predvidena  le še izjemoma, za tiste zavarovance, katerih delodajalci nimajo pravne podlage za uporabo sistema SPOT (za zaposlene pri fizičnih osebah; zaposlene pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih v RS; za nekatere osebe, ki so v delovnem razmerju na območju RS pri osebah, ki opravljajo poklicno dejavnost kot edini in glavni poklic (npr. zaposleni pri verskem uslužbencu); za kmete, verske uslužbence, sočasne zaposlitve, samozaposlitve ter družbenike v drugi državi članici EU) ali ko zaradi tehničnih težav izvajalec zdravstvenih storitev ne more zapisati eBOL, kar pa mora storiti naknadno, ko so težave odpravljene.

Pridobivanje eBOL s strani delodajalca

Pridobivanje eBOL je obvezno za poslovne subjekte, vpisane v Poslovni register Slovenije, kar je določeno v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obveznost velja za vse eBOL, ki se nanašajo na začasne zadržanosti od dela od vključno 1. 2. 2020 naprej.

Zavezanec lahko pridobiva eBOL, za svoje delavce, na dva načina: z uporabo spletnega portala e-VEM (SPOT) ali preko spletnega vmesnika eBOL in eNDM, ki omogoča povsem avtomatiziran prenos eBOL v informacijski sistem zavezanca.

Da je posamezen eBOL dostopen zavezancu, se mora nanašati nanj in mora zavarovanec imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje pri zavezancu v celotnem obdobju začasne zadržanosti od dela, za katero je izdan eBOL.

Dostop do eBOL s strani delavca

Zavarovanci lahko z digitalnim potrdilom dostopajo do svojih eBOL na spletnem portalu ZZZS za zavarovane osebe na naslovu https://moj.zzzs.si. Storitev pridobitve digitalnega potrdila je brezplačna. Tudi dostop do spletnega portala je brezplačen.

Zavarovanec lahko preko spletnega portala med drugim preveri, ali mu je zdravnik že izdal eBOL, ali je na eBOL navedeno pravilno obdobje začasne zadržanosti od dela in pravilen razlog zadržanosti, ali je bil napačen eBOL preklican. Zavarovanec lahko prenese eBOL na svoj računalnik (npr. za potrebe uveljavljanja pravic na drugih področjih: nadomestila pri nezgodnih zavarovanjih, v inšpekcijskih postopkih…) in ga natisne.

Na navedenem spletnem portalu so zavarovancem na voljo tudi drugi podatki, ki jih ZZZS vodi v svojih evidencah (npr. o urejenosti zavarovanja, o izdanih receptih, kdo so vaši osebni zdravniki, katere zdravstvene storitve so vam bile opravljene, ali vam je bil izdan medicinski pripomoček ali zdravilo, ipd.).

Če zavarovanci ne razpolagajo z ustrezno računalniško opremo in digitalnim potrdilom, lahko eBOL prejmejo tudi na najbližji enoti ZZZS, na vpogled ali izpis pa ga lahko dobijo tudi pri svojemu delodajalcu ali osebnem zdravniku.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem