Elektronski naslov družbe in obvezen vpis v poslovni register

Datum objave: 15. 10. 2021
Novice

Elektronski naslov družbe se na podlagi zadnje spremembe Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, ) obvezno navede  v predlogu za vpis ustanovitve družbe.  Elektronski naslov se nato vpiše v Poslovni register Slovenije.

Obstoječa družba mora elektronski naslov družbe v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24.2.2022.

Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov družbe,  morajo preveriti, ali je ta ustrezen in ga po potrebi spremeniti. Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave, morajo sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova. Oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis.

Elektronski naslov družbe kot podatek za  vpis, lahko družba predloži na naslednji način:

  • izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec  Predlog za vpis spremembe v PRS (objavljen je tukaj),  po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavi na izpostavo AJPES,
  • na izpostavo AJPES dostavi ali pošlje vlogo (lahko v obliki dopisa, izpolnitev obrazca namreč ni obvezna). Ta mora biti elektronsko ali ročno podpisana, če na ta način hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register, hkrati spreminja tudi druge podatke o družbi, ki ga vloži na točki SPOT ali pri notarju.
  • vloži Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT (točke SPOT registracija, SPOT svetovanje),

Elektronski naslov družbe je javen podatek in bo javno objavljen na spletni strani AJPES. Prav tako bo dostopen vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije. Za nespoštovanje določbe o vpisu elektronskega naslova v register je predpisana globa. Določena je v 685. členu Zakona o gospodarskih družbah.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem