Fotografska razstava »Biodiverziteta Slovenije«

Datum objave: 2. 11. 2021
Novice

Pred Regijskim promocijskim centrom Expano je od 25. oktobra 2021 pa vse do 31. marca 2022 na ogled velika fotografska razstava z naslovom »Biodiverziteta Slovenije«.

Biodiverziteta. Izraz, ki opisuje neverjetno pestrost življenja na Zemlji. Ne zajema le pestrosti različnih vrst, ki jih je na Zemlji več kot 10 milijonov, ampak tudi različnost osebkov vsake izmed ted vrst, prav tako pa tudi njihovo osupljivo pestrost življenjskih navad. Biodiverziteta, ki jo poznamo danes, je nastala v procesu, ki traja že več kot 3,5 milijarde let, vse odkar obstaja življenje na Zemlji.

Slovenija pokriva dobrega 0,01% kopnega na Zemlji in ima temu primeren delež svetovne biodiverzitete. Poznamo nekje 25.000 različnih vrst, obstaja pa vsaj še enkrat toliko doslej nepoznanih vrst.

V zadnjih desetletjih opažamo zmanjševanje biotske pestrosti, populacije se namrč krčijo in več vrst izumre kot pa nastane. Veliko znakov kaže, da smo za to odgovorni prav mi – ljudje. Biodiverzitete sicer ne bomo uničili, lahko pa jo tako močno spremenimo,  da bodo postale razmere za naše življenje precej slabše kakor so danes.

Vabimo vas na ogled 20 fotografij, na katerih je predstavljen delček našega čudovitega naravnega bogastva, ki priča o izjemni pestrosti geografskih pokrajin in zanimivih živalskih in rastlinskih vrstah.

Razstavo je v sklopu projekta LIFE NATURAVIVA, biodiverziteta – umetnost življenja, izdelal Nacionalni inštitut za biologijo. Postavitev pa sta omogočila Javni zavod Krajinski park Goričko in Regijski promocijski center Expano.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem