Kako si samozaposleni zagotovijo odlog plačila prispevkov?

Datum objave: 2. 4. 2020
Novice

Samozaposlenim nedavno uveljavljeni zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov omogoča avtomatičen odlog prispevkov.

Samozaposlenim (samostojnim podjetnikom in drugim fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, npr. novinarjem, odvetnikom in drugim zasebnikom), ki nimajo drugih zaposlenih, in je ta samozaposlitev njihova edina podlaga za vključitev v obvezno socialno zavarovanje, bo zagotovljen odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020.

Do odloga bo zavezanec upravičen avtomatično, kar pomeni, da mu ne bo treba vlagati vloge. Neporavnane prispevke mora upravičenec poravnati najkasneje do 31. 3. 2022. Plačilo je možno v enkratnem znesku ali obročno, pri čemer v primeru plačila vseh prispevkov do 31. 3. 2022, na zneske odloženih prispevkov ne tečejo zamudne obresti.

Do predlaganega ukrepa ne bo upravičen samozaposleni, če ima neporavnane obveznosti, ki so zapadle v plačilo do 28. 2. 2020, višje kot 50 eurov in jih ne bo poravnal do 6. 4. 2020. To pomeni, da upravičenec, ki  ima še vedno odprte obveznosti, ki so zapadle do 28. 2. 2020, lahko le-te poravna do 6. 4. 2020 in mu bo avtomatsko brez vloge odobren odlog plačila prispevkov po tem zakonu. Stanje zapadlih obveznosti se lahko preveri prek portala eDavki.

FURS pa opozarja še, da morajo biti poleg davčnih obveznosti, ki so vidne v spletnih ali mobilnih eDavkih v »Kartici O«, poravnane tudi trošarine, carine in nedavčne obveznosti, kot npr. prometni prekrški, upravne takse itd. Stanje teh je vidno zgolj v spletnih eDavkih v »Kartici C«.

V kolikor imate dodatna vprašanja nam lahko pišete na naslov iris dot-no-spam lanscak at-no-spam rcms dot-no-spam si.

Projekt »SPOT svetovanje POMURJE «

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem