Kje smo po enem mesecu od razglasitve epidemije – aktualni proti korona ukrepi za MSP

Datum objave: 21. 4. 2020
Novice

Na področju podpore gospodarstvu in podjetništvu v teh težkih časih, je Vlada RS že izvedla številne podporne ukrepe in sprejela številne zakonodajne spremembe. Najbolj odmevna za MSP sta trenutno dva zakona, ki sta se v vsebini in pomoči najbolj dotaknila MSP:

- Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) ter
- Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) – veljati je začel 11. aprila 2020

Glede na intenzivnost širjenje COVID-19,
v Sloveniji dnevno spreminjamo in prilagajamo različne preventivne ukrepe, ki vplivajo na delovanje gospodarstva in podjetništva.
Uveljavljanje pomoči, ki so jo lahko MSP deležna na podlagi zgornjih zakonov, je s strani različnih državnih institucij in tudi podpornih institucij, v tem obdobju bilo zelo različno, kar v podjetniško okolje prinaša zmedo in nejevoljo. Vsa podjetja, ki so utrpela neposredno škodo in izpad prihodkov v teh razmerah, se trudijo preživeti ter ohranjati določen nivo poslovanja, če je ta le možen. Velika večin MSP zaradi epidemije COVID-19 namreč ne more opravljati dejavnosti ali jo opravlja v bistveno zmanjšanem obsegu.

Nadaljevanje članka lahko preberete TUKAJ.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem