Krožno gospodarstvo za trajnostni razvoj

Datum objave: 6. 3. 2019
Novice

Zdravo okolje, čisti vodni viri in zrak postajajo pomembne vrednote tudi v Pomurju. S tem ko se krepi zavedanje o pomenu kakovostnega življenjskega okolja, se krepi tudi ozaveščenost o vplivu in aktivni vlogi podjetij, kmetijstva in posameznikov v tem procesu. Eden pomembnejših pristopov na tej poti je prehod iz linearnih v krožne gospodarske modele.

Krožnega gospodarstva pa ne smemo razumeti le kot ločeno zbiranje odpadkov in poskus čimbolj učinkovite reciklaže ter ponovne rabe surovin, kar do neke mere že počnemo. Stopiti moramo korak dlje in idejo krožnega gospodarstva razumeti in živeti širše – na ravni celotne regije. Ko idejo prenesemo na regijski obseg in vanjo vključimo vse od samooskrbe z energijo in hrano do povezovanja lokalnega gospodarstva v grozde in zaključene verige vrednosti, dobimo model, ki se s svojimi okoljskimi, socialnimi in ekonomskimi učinki izkaže za zelo obetavno smer trajnostnega razvoja naše regije.

V nastajajočem regionalnem razvojnem programu bomo iz tega razloga zagotovili povezovanje domačih podjetij, spodbujali k zelenemu naročanju lokalnih izdelkov in storitev ter krepili ozaveščenost o sonaravnih praksah, odgovornem potrošništvu, industrijski simbiozi in učinkovitem ravnanju z energijo ter drugimi viri. Pripravili bomo zaključen krožni model regije, ki bo vključujoč, do okolja prijazen,  ekonomsko privlačen in pameten.

Slišati želimo tudi vaše ideje. Delite jih z nami na tadej dot-no-spam pirc at-no-spam rcms dot-no-spam si.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem