Minil bo en mesec, odkar smo se pridružili PONI programu.

Datum objave: 30. 10. 2020
Novice
PONI podjetno nad izzive

Juhu! Čas v pisarnah v Razvojnem centru Murska Sobota gre zelo hitro, in tako je, če se ob trdem delu na delovnem mestu tudi zabavaš, saj veš da to delaš za nek osebni višji cilj.

Mesec oktober se končuje, Noč čarovnic se približuje, mi pa smo dosegli prve mejnike pri našem projektu PONI.

Poglobili smo splošno vizijo o naši poslovni ideji, to pa smo nadgradili s sodobnim poslovnim modelom Canvas, s katerim ugotoviš tvojo ponujeno vrednost, oz. kaj je glavni fokus tvoje dejavnosti. Hkrati pa smo s tem modelom segmentirali svoje uporabnike, opredelili odnose s kupci, distribucijske kanale in vire prihodkov, ključne aktivnosti, vire in partnerje ter strukturo stroškov. Pri vsem tem nas je usmerjal g. Luka Mohorič - direktor podjetja Animacel, ki z matičnimi celicami zdravi ortopedske bolezni psov in konjev, in komur je ta poslovni model pomagal pri zagonu njihovega podjetja.

Spoznali smo tudi pomembnost anketiranja potencialnih kupcev in raziskave trga, skozi katero dobiš zanimive informacije o potencialnih strankah. Samo če poznaš potrebe ljudi jim lahko pomagaš in podjetništvo je pomaganje ljudem.

Vsak posel ima dve strani in ni vse samo kreativnost. Razumeti moramo tudi pravne podlage, da lahko iz svoje dejavnosti pridobimo kar največji možni izkupiček. Vse o tem nam je razložila ga. Nataša Lorber, zunanja sodelavka RCMS-ja, ki nas je skozi predavanje ABC Poslovnih financ razsvetlila, da se še veliko moramo naučiti o vodenju podjetja, v uteho pa nam je, da nam je vedno pripravljena priskočiti na pomoč s svojim širokim znanjem o pravnih zadevah.

Zaradi trenutnih priporočil države pa smo delali kar veliko od doma in se tako učili imeti motivacijo in samoiniciativo za delo od doma. Biti podjetnik je način življenja, kjer se dela neglede na čas in prostor.

Učimo se upravljati z novimi računalniškimi programi, ki nam pomagajo predvsem pri kvalitetni interakciji s sodelavci in predstavitvah preko spleta, ko nismo v pisarnah.

Nekaj izmed nas oz. naših idej pa bo predstavljenih tudi v znamenitih Soboških novinah. Na poti podjetništva si moraš upati se izpostaviti in stati za svojimi idejami, moraš biti samozavesten in pogumen.

Veselimo se novembra in vse kar nam bo prinesel. Prihodnost je neznana, kot tudi posel, a se veselimo najboljšega.

Nuša Solar Horvat, udeleženka programa PONI

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem