Mesta brez avtomobilov so prijetnejša za življenje

Datum objave: 21. 6. 2019
Novice

V mestih, kjer so zelo omejili vožnjo avtomobilom v mestnih središčih, zmanjšali prostor, ki je namenjen parkiranju motornih vozil in spodbujali kolesarjenje in peš hojo, so ugotovili, da je postalo mesto prijetnejše za bivanje. Mesto je pridobilo javni prostor, ki so ga lahko namenili ljudem za srečevanje, za druženje, za dogodke in nenazadnje tudi lokalom, da so lahko svoje dejavnosti postavili bližje ljudem.

Trajnostna mobilnost pa je še veliko več, kot samo omejevanje motoriziranega prometa. Vključuje jasno opredelitev kje, kako ter kako dolgo je možno parkirati avtomobile, učinkovit, poceni in prijeten javni prevoz, ukrepe za spodbujanje pešačenja in kolesarjenja, kjer kombinirajo tako mehke ukrepe kot tudi infrastrukturne rešitve. Nenazadnje je jasna in premišljena prostorska politika, vključno s stanovanjsko gradnjo in odgovornim umeščanjem večjih zaposlovalcev v prostor, ključna za uravnotežene prometne tokove.

V mestu Groningen na Nizozemskem vse to imajo že pol stoletja. Tudi zato so letos gostili 6. evropsko konferenco o načrtovanju trajnostne urbane mobilnosti, ki je med 18. in 19. junijem zbrala skoraj 650 strokovnjakov, načrtovalcev in izvajalcev trajnostne mobilnosti z vsega sveta. Pester program je ponujal poglobljene razprave o mobilnosti, od stanovanjskih politik, IKT podpore mobilnosti, parkiranja, povezovanja mesta z obmestjem ... Poleg tega pa so vsak dan ponudili številne možnosti spoznavanja dobrih praks, kot so avtonomna vozila, ki že nekaj let vozijo na določenih trasah, kolesarska omrežja in mobilnostna vozlišča, ki omogočajo hitre povezave več načinov mobilnosti.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem