Nacionalni posvet na temo opolnomočenja Rominj o vprašanjih enakostih spolov

Datum objave: 26. 4. 2024
Novice

V romskem naselju Kamenci smo, 24. 4. 2024, ob zaključku projekta Naprej organizirali posvet o opolnomočenju Rominj o vprašanjih enakosti spolov.

Programa direktorica Inštituta za proučevanje enakosti spolov Ana Pavlič je predstavila analizo anonimne ankete o doživljanju diskriminacije, v kateri je sodelovalo 100 Romov iz Pomurja. Ta je pokazala na po njenih besedah zelo zaskrbljujoče dejstvo, da so Romi doživeli diskriminacijo na področju zdravja, na trgu dela in zaposlovanja ter na področju socialnega varstva. Namreč, ugotovili smo, da je kar 40 % vseh, ki so sodelovali v naši raziskavi, dejalo, da so res na lastni koži, v teku svojega življenja, že izkusili tovrstno diskriminacijo. Nadaljnja analiza pa je pokazala, da obstaja kar 20 % Romov in Rominj, ki sploh niso prepričani o tem ali so takšno diskriminacijo že doživeli ali če so ji bili morebiti priča. Ta številka je, po našem mnenju, gotovo povezana s tem, da nam kot družbi očitno ni uspelo Romov in Rominj ozavestiti o tem kaj diskriminacija sploh je, kako se kaže in najbolj pomembno - zakaj je nedopustna. Rezultati omenjene raziskave so bili odlično izhodišče v pričetek razprave oz posveta v katerem so sodelovale:

  • Andrea Celija in Maja Mamlić, Urad vlade za narodnosti;
  • Vera Markoja, županja občine Črenšovci
  • Nataša Horvat, romska svetnica občine Lendava;
  • Mag. Ana Pavlič, programska direktorica Inštituta za proučevanje enakosti spolov IPES.

Po besedah županje Markoje je v občini sodelovanje z romsko skupnostjo zgledno ter da vse težave rešujejo sproti, v naselju Kamenci pa z naložbami skrbijo za pomoč in razvoj. Lendavska svetnica Nataša Horvat je povedala, da se je z Romi potrebnega ogromno sodelovanja in pogovora, le na tak način dejansko sprejmejo pomoč in se odprejo. Celija in Mamić iz Urada vlade za narodnosti pa menita, da je možnosti in priložnosti za boljše razmere za Rome veliko, a se še premalo izkoriščajo. Izkušnje kažejo, da ravno skupnosti, v katerih bi bilo potrebno največ sodelovanja in vključevanja, najmanj izkoriščajo dane priložnosti.

Sodelujoče govorke in tudi slušatelji in slušateljice posveta so se strinjali_e, da je izobrazba mladih, ne le Rominj, ampak tudi Romov, ključna za izhod iz kroga diskriminacije na podlagi spola.

V sklopu projekta NAPREJ -  "Na prešečišču (ne)enakosti: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov" smo izvedli številne aktivnosti, vključno z izobraževalnimi delavnicami, vzpostavitvijo regijskega odbora in izdajo publikacije "Naprej". Obiskali smo tudi romsko naselje Pušča v Murski Soboti. 

Konzorcijsko partnerstvo: IPES - Inštitut za proučevanje enakosti spolov, Razvojni center Murska Sobota, Høgskolen i Innlandet.
Podprto s strani programa Active Citizens Fund - Slovenija, ki ga upravlja CNVOS.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem