Natura Mura - Najobsežnejši projekt za obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri

Datum objave: 6. 8. 2020
Novice

Reka Mura je ena zadnjih večjih dobro ohranjenih prosto tekočih slovenskih rek. Učinki preteklega urejanja in nekaterih drugih posegov vanjo danes ogrožajo njen še vedno bogat rečni ekosistem.

Razvojni center je kot partner vključen v projekt za obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri ali krajše Natura Mura, kateri velja za največji revitalizacijski projekt na in ob reki Muri do sedaj. Z izvedbo obnovitvenih ukrepov želimo doseči ohranitev in obnovo ekosistemskih storitev, ki jih mora reka Mura zagotavljati tudi prihodnjim generacijam lokalnega prebivalstva.

Predvideni so ukrepi, kot je:

  • revitalizacija struge Mure,
  • obnova rečnih rokavov in mrtvic,
  • obnova poplavnih gozdov,
  • obnova mokrotnih travnikov.

Poleg naravovarstvenih ciljev pa želimo zasledovati tudi širše cilje trajnostnega gospodarjenja z reko in njeno poplavno ravnico. Eden od ciljev je tako približati naravo domačinom. Z interpretacijskimi centri in poligoni ter posodobljenimi učnimi potmi bomo v projektu oplemenitili turistično ponudbo za domačine in turiste.

O projektnih aktivnostih vas bomo sproti obveščali, zato nam sledite.

Fotografija: Mitja Ostrc

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem