Obetajo se prvi popravki koronazakona

Datum objave: 21. 4. 2020
Novice


Vlada RS naj bi prve predloge popravkov obravnavala že danes, tako da bi lahko bili sprejeti že do konca prihodnjega tedna.

Eden izmed popravkov zakona (naj bi) izenačil ugotavljanje upravičenosti do subvencioniranja plač za čakajoče na delo za delodajalce (22. člen sprejetega zakona) in do mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene.

Upravičeni bi tako naj bili bili:

  • tisti, ki bi jim po njihovi oceni prihodki od prodaje v letu 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019
  • če niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, tisti, katerih povprečni mesečni prihodki so leta 2020 upadli za več kot 20 odstotkov glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019
  • če v letu 2019 niso poslovali, tisti, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki v letu 2020 zmanjšali za več kot 20 odstotkov glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 do 12. marca 2020.

Odpadlo bi tudi nadaljnje ugotavljanje za morebitna vračila po prihodnjem poslovanju – po novem bi delodajalci in samozaposleni vrnili celotno pomoč (tudi prispevke) le, če bi se jim prihodki zmanjšali za manj kot petino v navedenih obdobjih. Zamudnih obresti ob morebitni vrnitvi pomoči več ne bo treba plačati. Vračilo bo na podlagi računovodskih izkazov ali obvestila Fursu.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem