Ohranjeno okolje in narava kot razvojni potencial

Datum objave: 24. 7. 2020
Novice

Slovenija se ponaša z bogato biotsko pestrostjo, eno najvišjih v Evropi. Ta pestrost življenja okoli nas nam kaže na dobro ohranjenost okolja in vliva upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Velikokrat se niti ne zavedamo, kaj vse živi in raste okoli nas. Da sosednja mlaka ni samo leglo komarjev, ampak bogat življenjski prostor tudi za redke in ogrožene vrste. Tudi zaradi tega nepoznavanja so naši posegi v okolico lahko neustrezni in imajo daljnosežne vplive na naše okolje, posledično pa tudi na nas same.

Evropska unija je za ohranjanje okolja in raznovrstnosti življenjskih oblik oziroma biodiverzitete ter za ukrepe, ki lahko prispevajo k zmanjšanju vplivov okolijskih in posebej podnebnih sprememb, vzpostavila program LIFE. Ta program je največji evropski finančni mehanizem za varstvo okolja, ohranjanje narave ter boj proti podnebnim spremembam in njihovim učinkom.

LIFE projekti se izvajajo tudi v Pomurju. Vsaj dve večji zavarovani območji sta, kamor so usmerjeni ukrepi za ohranjanje naravnega okolja – Goričko in Mura. Poleg tega pa k nam sežejo tudi učinki projektov na področju boja proti podnebnim spremembam.

Krajinski park Goričko izvaja večletni projekt LIFE Naturaviva, ki se ukvarja z odkrivanjem naravnih dragocenosti Slovenije in predstavljanjem pomena biodiverzitete za ljudi in naše okolje.

Za področje ob Muri, kjer so v preteklosti prav tako že bili izvajanji projekti iz programa LIFE, pa je Razvojni center sodeloval pri pripravi dveh projektov na letošnji poziv programa LIFE. Prvi se ukvarja z odpadki in spodbujanjem krožne uporabe plastike. Drugi pa je usmerjen v spodbujanje krožne ekonomije ob Muri in posledično k boljšemu poznavanju ekosistemskih storitev kot potenciala za razvoj biosfernega območja ob Muri in s tem regije.

Vas zanima več? Z veseljem odgovorimo na vaša vprašanja. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem