Okolje je pomemben del trajnostnega razvoja

Datum objave: 17. 4. 2020
Novice

V teh težkih časih ljudje spoznavamo, kako pomembno vlogo ima narava tudi za naše zdravje. Ob bližajočem se 22. aprilu, ki je po vsem svetu znan tudi kot dan Zemlje, spoznavamo, da narava in naravno okolje predstavlja izredno pomemben del človekovega okolja, ki zaokrožuje celotno zdravstveno sliko človeka in družbe.

Istočasno pa spoznavamo, da se lahko narava zelo hitro odzove na spremembe v človekovi dejavnosti, saj je že enomesečna prekinitev proizvodnje in prometnih tokov bistveno izboljšala okoljske kazalnike. Hkrati pa lahko ugotavljamo, kaj dejansko rabimo in kateri proizvodi in storitve so dejansko nepotrebni, a jih želimo, ker smo prepričani, da si jih zaslužimo in si jih lahko privoščimo.

Z razumevanjem narave kot osnove za zdravje in zdravstvene storitve se ukvarja konzorcij partnerjev iz alpskega prostora v okviru projekta HEALPS2, katerega partnerji smo tudi Razvojni center Murska Sobota. Ohranjeno naravno okolje lahko tudi zdravi, zato predstavlja ohranjena narava v naši regiji tudi dober vir za trajnostno naravnano gospodarstvo.

Z ohranjanjem naravnega okolja ob reki Muri, ki vključuje tako okoljske ukrepe za vzdrževanje oziroma izboljšanje stanja naravnih habitatov ob reki Muri, ki predstavljajo življenjsko okolje za ogrožene živalske in rastlinske vrste, se ukvarjamo v projektu NaturaMura. Poleg ohranjanja naravnega okolja bo v projektu urejenih nekaj interpretacijskih točk ob reki Muri, kjer bomo lahko spoznavali naravno okolje reke Mure in pomen ohranjanja narave ter izvedene okoljske ukrepe, ki jih bomo partnerji izvajali.

Projekt GreenReg pa se ukvarja z vprašanjem trajnostnega razvoja in s konkretnimi aktivnostmi, ki sodijo med trajnostne prakse. Evropa vidi svojo prihodnost veliko bolj trajnostno in obljublja, da bo prihodnji večletni proračun EU pomenil 'green deal' ('zeleno pogodbo'), ki bo omogočil prehod v trajnostno družbo. Kako to doseči in kaj to sploh pomeni, bomo partnerji in razvojne inštitucije v čezmejnem prostoru spoznavali skozi aktivnosti projekta.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem