Podjetja, v oceni tveganja je potrebno predvideti tudi vnos in širjenje koronavirusa

Datum objave: 30. 9. 2020
Novice

Ker se vse več žarišč koronavirusa pojavlja v delovnih okoljih, je predlog Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, da morajo delodajalci v primeru koronavirusa razmišljati širše ter v ocenah tveganja predvideti, kako sploh preprečiti vnos virusa in njegovo širitev ter kako omogočiti normalen potek dela. 

Koronavirus namreč ne nastaja na delovnem mestu, se pa tam lahko prenaša: v številnih delovnih organizacijah si na primer delavci med seboj podajajo izdelek, ki ga izdelujejo, naredijo deloma in ga pošljejo k naslednjemu delavcu. Virus se tako lahko širi preko predmeta, četudi se delavci v tovarni ne vidijo. Upoštevati je potrebno opozorila in priporočila NIJZ za omejevanje širjenja virusa v delovnih prostorih, predvsem pa je potrebno razkuževanje in prezračevanje poslovnih prostorov, način organizacije delovnega procesa po sistemu ločenih skupin delavcev, ki se med sabo ne družijo in mešajo. Kot kritične točke za širjenje virusa lahko štejemo tudi vhode v podjetja, registrirne ure, umivalnice, stranišča, prostore za kadilce in jedilniške prostore.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ne more pripraviti tako natančnih in predvsem specifičnih navodil, kot bi pričakovali delodajalci, saj se v organizacijah delovni procesi razlikujejo.

Priporočila za delovne organizacije najdete na povezavi TUKAJ.

Predlog delodajalcem ostaja, da se posvetujejo z varnostnimi inženirji in specialisti medicine dela.

Vir: gov.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem