Podpisana pogodba o izvedbi projekta H2o

Datum objave: 3. 2. 2022
Novice

Danes je v Lendavi potekal podpis pogodb o izvajanju projekta Help to opportunities – H2O, ki je financiran iz programa Erasmus+ in v katerem bo kot projektni partner sodeloval tudi Razvojni center Murska Sobota, kot vodilni partner pa bo projekt vodila Ljudska univerza Lendava. Sicer pa v projektu sodelujejo še partnerji iz Hrvaške, Španije, Portugalske, Irske, Grčije, Srbije in Madžarske in je tako projekt postal eden izmed največjih projektov pod okriljem Erasmus+ programa. To bo že drugi projekt Erasmus+, ki ga je pridobil Razvojni center Murska sobota skupaj z ostalimi partnerji.

Sicer pa smo partnerske organizacije ugotovile nizko stopnjo zdravstvene pismenosti med pripadniki romske skupnosti. Ti zaradi neurejenega zdravstvenega zavarovanja ne obiskujejo zdravnikov, ne razumejo diagnoz in potekov bolezni, zaradi različnih osebnih razlogov pa tudi ne zaupajo zdravstvenemu osebju. Odstotek kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga pripadnikov romske skupnosti, ki ga njihovi otroci prevzemajo, se ne spreminja in že leta ostaja na enako visoki ravni. Socialna izključenost Romov in odsotnost mrež družbene podpore in vezi povzročajo izključenost iz zdravstvenih sistemov in poslabšajo nezdrav življenjski slog. Najpogosteje je slabo zdravstveno stanje posledica manj ustrezne zdravstvene oskrbe, finančnih ovir pri uporabi zdravstvenih storitev in nefinančnih ovir pri uporabi zdravstvenih storitev, kot so psihološke, relacijske in socialne težave. Zaradi neugodnih življenjskih razmer v romskih naseljih, različnih oblik odvisnosti in različnih stisk je značilno, da pripadniki romske skupnosti umrejo prej kot pripadniki večinskega naroda, in sicer k temu dejstvu veliko prispevajo številne kronične nenalezljive bolezni, težave z duševnim zdravjem in debelost, v nekaterih državah pa tudi odstotek precepljenosti romskih otrok. S projektom želimo prispevati k:

1) izboljšanju razpoložljivosti visokokakovostnih priložnosti učenja za odrasle,

2) izboljšanju kompetenc izobraževalcev in drugega osebja na področju izobraževanja odraslih,

3) fizičnemu in mentalnemu zdravje ter dobremu počutju pripadnikov romske skupnosti,

4) premostitvi medkulturnih, medgeneracijskih in družbenih razlik.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem