Pokrajine in obeti decentralizacije

Datum objave: 4. 9. 2019
Novice

Še pred poletjem se je ponovno vnela pestra razprava o pokrajinah, ki ima že dolgo brado. Mnogi poskusi, ki so jih sprožile iniciative tekom prejšnjih vlad, so bili neuspešni. Kaj lahko pričakujemo tokrat?

Namen teritorialne, upravne, politične in fiskalne delitve Slovenije na pokrajine je vzpostavitev pogojev za decentralizacijo države s pomočjo samouprave. Najnovejši predlog Zakona o pokrajinah kot bistveno prvino samoupravne decentralizacije izpostavlja pravico prebivalstva ožje družbene skupnosti, da »(samo)upravlja s to družbeno skupnostjo po voljenih organih (posredno) in z instituti neposredne demokracije (na primer prek zbora občanov, referenduma, ljudske iniciative),« medtem ko sta kot temelja samoupravne skupnosti prepoznani »samostojnost in neodvisnost«. Šele na tej osnovi bomo lahko začeli razpravljati o smiselnih ukrepih za doseganje bolj skladnega razvoja vseh predelov Slovenije.

Prenos pristojnosti in obveznosti z državne in občinskih uprav na pokrajinske uprave je gotovo zahteven proces, a obeta izjemen korak naproti oblikovanju samostojnih regijskih funkcionalnih enot, ki bodo imele večjo avtonomijo – in tudi odgovornost – pri načrtovanju ter usmerjanju razvojnih procesov v svojem okolju in skupnosti.

Seznanite se s trenutnim predlogom Zakona o pokrajinah na tej povezavi: Pokrajine.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem