Pomurski lokalni deležniki - sodelujte pri pripravi Agende 2030! / Rok: 21. april 2020

Datum objave: 15. 4. 2020
Novice

Vsi zainteresirani lokalni deležniki vljudno vabljeni k aktivnemu sodelovanju za bolj trajnostni razvoj v naši regiji, s podajanjem predlogov in svojih prispevkov k Agendi 2030.

Vaše prispevke oz. povratne informacije pričakujemo do najkasneje torka, 21. 4. 2020 na elektronski naslov: sonja dot-no-spam vrataric at-no-spam rcms dot-no-spam si.

O Agendi 2030

Voditelji držav in vlad ter visoki predstavniki so se ob 70. obletnici Organizacije združenih narodov (OZN) na zasedanju Generalne skupščine OZN med 25. in 27. septembrom 2015 dogovorili o novih svetovnih ciljih trajnostnega razvoja. Sprejeta odločitev obsega daljnosežni nabor univerzalnih splošnih ter konkretnih ciljev, osredotočenih na ljudi, in države članice OZN zavezuje k uresničitvi le-teh do leta 2030. Trajnostni razvoj, za katerega si bodo države prizadevale, mora biti uravnotežen in enakomerno zasledovan skozi prizmo vseh treh razsežnosti – ekonomske, družbene in okoljske –, njegovi temelji pa sežejo vse do spodbujanja dostojanstva vsakega posameznika in posameznice z zavezo, da pri uresničevanju novih ciljev trajnostnega razvoja nihče ne bo puščen ob strani.

Republika Slovenija se je zavezala, da bo leta 2020 pripravila in na Visokem političnem forumu za trajnostni razvoj na sedežu OZN tudi predstavila svoj drugi nacionalni prostovoljni pregled doseganja ciljev trajnostnega razvoja.

Kot nacionalni koordinator dosjeja Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030 Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) tudi tokrat vodi in koordinira pripravo poročila, v katerega bodo vključena tako vsa relevantna resorna ministrstva, kakor tudi ostali ključni in lokalni deležniki.

V okviru priprav drugega nacionalnega prostovoljnega pregleda so bili predvideni interaktivni posveti po vseh razvojnih regijah Slovenije, vendar so morali zaradi zajezitve epidemije odpovedati polovico regijskih posvetov, tudi regijski posvet v Pomurju, ki je bil predviden v mesecu marcu.

Ne glede na situacijo pa SVRK stremi k temu, da za pripravo poročila prejmejo prispevke s strani vseh slovenskih regij s tem, da bodo od razvojnih regij, kjer niso bili izvedeni interaktivni posveti, prispevki podani v pisni obliki.

Pomurski deležniki vabljeni, da aktivno sodelujete, s težnjo za čim bolj trajnostni razvoj v pomurski regiji. Podajte svoje prispevke k Agendi 2030 tudi vi, na spodaj opisan način.
 

Navodila

  • Poglejte prilogo Trendi na področju kazalnikov razvoja v Sloveniji med 2017 in 2020, ki vam bo služila kot izhodišče za opredeljevanje do situacije v pomurski regiji.
  • Ob upoštevanju posameznih izbranih kazalnikov (in tudi širše podciljev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030) za posamezno razsežnost trajnostnega razvoja (ekonomsko, okoljsko in socialno) prepoznajte ključne izzive v Pomurski regiji in jih skupaj z vašimi priporočili ter morebitnimi dobrimi praksami zapišite v priložen dokument Dokument v dopolnitev – Agenda 2030.
  • Vaše prispevke oz. povratne informacije pričakujemo do najkasneje torka, 21. 4.2020 na elektronski naslov: sonja dot-no-spam vrataric at-no-spam rcms dot-no-spam si.
  • Razvojni center Murska Sobota bo zbral vse identificirane ključne izzive in dobre prakse na ravni pomurske regije ter jih posredoval Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK).

Za vsa dodatna vprašanja, prosim vstopite v stik z nami na e-mail: sonja dot-no-spam vrataric at-no-spam rcms dot-no-spam si.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem