Poreklo blaga in začasni izvoz blaga z ATA zvezkom

Datum objave: 7. 1. 2019
30. 1. 2019
Delavnica

Namen delavnice

Delavnica je namenjen osebam v podjetjih, ki so vključeni v izvozne postopke. Podjetja namreč morajo pri svojih izvoznih in carinskih postopkih, upoštevati pravila glede določanja porekla blaga. Na delavnici bo podrobneje  predstavljeno področje porekla blaga.

Vsebina/program

Na delavnici bo predstavljeno področje porekla blaga ter podrobneje področje nepreferencialnega porekla, ter področje začasnega izvoza oz. uvoza blaga z mednarodnim carinskim dokumentom ATA zvezek  (ATA Carnet).

Potrdilo o poreklu blaga (Certificate of Origin) in ATA zvezek (ATA Carnet) sta mednarodna dokumenta, ki se uporabljata kot instrumenta za izvajanje ukrepov zunanjetrgovinske politike.

Potrdilo o poreklu blaga pove, kje, v kateri državi je bilo določeno blago pridobljeno, proizvedeno ali predelano. Uporablja se pri uvozu blaga in ni omejeno na vrsto blaga ali države.

ATA zvezek pa je mednarodni carinski dokument za začasni izvoz oz. uvoz blaga, ki bo v roku enega leta ponovno izvoženo v nespremenjeni obliki. Največ se uporablja za predstavitve na sejmih in pri poslovnih partnerjih, za vzorce, reklamni material, profesionalno opremo, umetniške izdelke ipd.

Na delavnici bosta podrobneje predstavljena oba dokumenta ter podana aktualna navodila, ki jih podjetja morajo upoštevati pri rokovanju z navedenimi dokumenti. Med drugim bomo odgovorili na vprašanja, kot so:

•          Kaj pomeni posamezen dokument

•          Kdaj se uporablja

•          Pravna podlaga

•          Postopek pridobitve in e-postopek za poreklo

Na delavnici bomo skušali odgovoriti na dodatna vprašanja udeležencev, konkretni primeri bodo lahko obravnavani tudi individualno po dogodku.  

Prijave:

Prijave sprejemamo do 28.1.2019 oz. do zapolnitve mest na mail roman dot-no-spam wolf at-no-spam gzs dot-no-spam si 

Pohitite s prijavo, število mest je omejeno na 25 udeležencev!

Več o sami delavnici.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem