Prihodi in nočitve turistov v Pomurju v prvem polletju

Datum objave: 3. 7. 2024
Novice

Na spletnem mestu Statističnega urada RS je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo nastala platforma, kjer lahko dnevno spremljate turistične podatke (ažurirani so za 3 dni nazaj). Na voljo so podatki o prihodih in nočitvah po državah, regijah, občinah in nastanitvah. In kakšna je statistična slika prihodov in nočitev za Pomurje?

Pomurje je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta z dobrimi 146 tisoč prihodi 7 najbolj obiskana turistična regija v Sloveniji, kar predstavlja slabih 6% vseh prihodov turistov v državi.

Na ravni Sloveniji smo v tem obdobju zabeležili 72% prihodov turistov s strani tujcev, medtem ko so v Pomurju prevladovali domači gostje v 59% deležu. Tuji turisti so v Pomurju prihajali predvsem iz:

  • Avstrije - dobrih 28 tisoč oz. 19,5%
  • Češke – 4,9%
  • Hrvaške – 3,2%,
  • Nemčije – 3%
  • Madžarske– 2%.

V Pomurju so v prvih šestih mesecih  turisti ustvarili dobrih 440 tisoč nočitev, kar predstavlja slabih 7% vseh nočitev v Sloveniji v enakem obdobju. Največ nočitev v Pomurju so ustvarili domači gostje – 57,6%, sledijo Avstrijci z 90 tisoč nočitvami oz. 20,5% deležem nočitev v regiji, nato Čehi – 5,5%, Nemci -5%, Hrvati -2,5% in Madžari – 1,5%.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem