Razmeroma veliko sredstev EU za Slovenijo z (ne)ustreznimi prioritetami?

Datum objave: 22. 7. 2020
Novice

Kakšna bo Evropska unija prihodnosti, je v veliki meri odvisno od pogajanj in pogovorov, ki potekajo tako na očeh javnosti, kakor tudi – ali predvsem – za zaprtimi vrati.

Po zaključku vrha EU, 21. 7. 2020, Vlada RS ocenjuje, da bi Slovenija v obdobju 2021–2027 s strani EU lahko bila upravičena do 2,9 milijarde evrov sredstev kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov skupne kmetijske politike. Ob tem bo na voljo še 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev v okviru instrumenta za okrevanje ter do 3,6 milijarde evrov posojil. Ta sredstva bo treba učinkovito absorbirati že v naslednjih treh letih. Celoten predlog je dostopen na tej povezavi.

Glede na obseg predvidenih sredstev je razrez za Slovenijo – in posledično za pomursko regijo – razmeroma ugoden, postavlja pa se vprašanje smernic in prioritet, ki jih izpostavlja kompromisni predlog.

Zadnjo besedo pri potrjevanju evropskega proračuna ima Evropski parlament, ki je že izrazil nezadovoljstvo nad predlogom večletnega finančnega okvira. Ta namreč ne sledi pobudam evropskih državljanov, ki zahtevajo »več evropske solidarnosti, več evropske aktivnosti za javno zdravje, raziskave in digitalizacijo, mlade in za zgodovinski boj proti podnebnim spremembam.«

Kakšne prihodnosti si želite vi?

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem