Samozaposleni pozor! Od 14. 4. na eDavkih dostopna izjava za temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov.

Datum objave: 16. 4. 2020
Novice

Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev prispevkov za samozaposlene je dostopna na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. 5. 2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Upravičenci do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka so samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki opravljajo dejavnost in so naj tej podlagi vključeni v obvezno socialno zavarovanje ter ne izpolnjujejo pogojev za vključitev v obvezno socialno zavarovanje tudi na kakšni drugi podlagi in, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Do izplačila mesečnega temeljnega dohodka so upravičeni tudi samozaposleni, ki zaposlujejo, in izpolnjujejo druge pogoje, določene z ZIUZEOP.

Finančna uprava RS OPOZARJA, da so pogoj za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov. Zato pred oddajo izjave preverite stanje na svoji kartici zavezanca v eDavkih. Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve ZIUZEOP (Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo). Finančna uprava bo to upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. 4. 2020.

V kolikor imate dodatna vprašanja nam lahko pišete na naslov tine dot-no-spam novak at-no-spam rcms dot-no-spam si ali pa se  obrnete neposredno na FURS prek klicnega centra za fizične osebe na številki 08 200 1001, za pravne osebe na številki 08 200 1003.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem