Svetlobno onesnaževanje in pomen temnega neba za zdravje

Datum objave: 16. 4. 2020
Novice

Večina nas pozna onesnaževanje zraka, vode in prsti, pa ste vedeli, da je lahko tudi svetloba onesnaževalec?

Povečana in vse bolj razširjena uporaba umetne svetlobe ponoči ne vpliva samo na možnost našega občudovanja nočnega neba, temveč negativno vpliva na naše okolje, varnost, porabo energije in zdravje, med drugim je že bila dokazana povezava med svetlobno onesnaženostjo in tveganjem rakavih obolenj. Neprimerna ali prekomerna uporaba umetne svetlobe ima resne okoljske ter zdravstvene posledice za ljudi, prostoživeče živali in naše podnebje.

Veliko zunanje razsvetljave, ki se uporablja ponoči, je neučinkovite, presvetle, slabo usmerjene, nepravilno zaščitene in v mnogih primerih popolnoma nepotrebne. V času, ko snujemo temeljni regijski strateški razvojni dokument za obdobje do leta 2030 (Regionalni razvojni program), moramo premislek nameniti tudi tem pogosto zapostavljenim temam in jih postaviti v jedro trajnostnega razvoja. Še zlasti, če želimo prihodnost Pomurja graditi na zdravju kot temeljni vrednoti.

Vabljeni, da z nami delite svoje ideje in predloge! Pišite nam na info at-no-spam rcms dot-no-spam si

*Opozarjanju na negativne posledice svetlobnega onesnaževanja je posvečen tudi letošnji Mednarodni teden temnega neba med 19. in 26. aprilom.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem