Trajnostna mobilnost v Pomurju

Datum objave: 5. 2. 2019
Novice

Eden osnovnih ciljev trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti ter hkrati zmanjšati promet, posledično onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Vse našteto je pomembno doseči skladno z načeli trajnostnega razvoja. Tega si želimo tudi v  pomurski regiji, zato smo začeli s prvimi koraki v tej smeri. Pretekli teden smo zbrali strokovnjake in različne deležnike iz naše regije na razvojnem posvetu na temo trajnostne mobilnosti. 

V uvodnem delu je dr. Matej Ogrin s Filozofske Fakultete v Ljubljani predstavil pojem trajnostne mobilnosti in njen pomen za širšo okolico. Sledilo je predavanje dr. Aljaža Plevnika z Urbanističnega inštituta RS, kjer smo se dotaknili izhodišč za regijsko načrtovanje prometa. O aktivnostih in načrtih Ministrstva za infrastrukturo nam je več povedala mag. Polona Demšar Mitrovič iz Službe za trajnostno mobilnost in prometno politiko. Sledil je moderiran pogovor z regijskimi deležniki, ki ga je vodil Aleš Skalič z RCMS. Jože Veren z APMS je izpostavil slabe železniške povezave in infrastrukturo ter pomanjkljive povezave javnega avtobusnega prevoza, ki je dobro urejen samo ob konicah. Matej Čer, ustanovitelj podjetja AvantCar, je opozoril, da se mora naša regija že danes pripraviti na digitalizacijo na področju mobilnosti, predvsem pa moramo preučiti, kakšne so trenutne potrebe prebivalcev po mobilnosti. S pomočjo digitalnih orodij bi potrebe lahko spremljali in se nanje prilagajali sproti.

Udeleženci posveta smo se strinjali in se dogovorili, da je mobilnost potrebno načrtovati tudi na regijski ravni, ne samo znotraj občinskih meja. V okviru partnerske mreže RRA bo nosilec področja v naslednjem mesecu organiziral dodatne posvete, kjer bomo z regionalnimi deležniki iskali konkretne rešitve na temo trajnostne mobilnosti in infrastrukture v pomurski regiji. S svojimi idejami lahko k prehodu Pomurja na trajnostno mobilnost prispevate tudi vi. Pišite nam na simon dot-no-spam sukic at-no-spam rcms dot-no-spam si.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem