Zaključni dogodek Projekta L2P-2020Plus

Datum objave: 21. 6. 2019
Novice

V okviru evropskega teritorialnega sodelovanja je čezmejno sodelovanje del skupne evropske kohezijske politike, ki podpira uravnoteženi razvoj celotne Evropske unije.

Da mladini omogočimo čim več možnosti za kakovostno delovanje v prihodnosti, je med drugim naša prioritetna naloga.

Razvojni center Murska Sobota se je tako 18.6.2019 udeležil zaključnega dogodka Projekta L2P-2020Plus, ki je potekal v mestu Bad Radkersburg, Avstrija. Končni cilj projekta je izboljšanje sodelovanja ustanov, da bi ustvarili poklicne možnosti za mlade v obmejnem gospodarskem prostoru (Pomurska regija, regija Oststeiermark).

Da bi lahko ta cilj v celoti dosegli, je potrebno skupno razumevanje položaja mladih na čezmejnem trgu dela. V ta namen je bila izdelana študija »Youth on the cross-border job market« (Mladi na čezmejnem trgu dela).

Podlaga za reševanje izzivov skupnega čezmejnega trga dela predstavlja medregionalni izobraževalni program, ki je potekal bilateralno na obeh straneh meje in ki ga bodo razvila tudi lokalna podjetja.
 

Projektni partner BORG v Avstriji je intenzivno sodeloval pri izvedbi izobraževanja za dijake iz Slovenije in Avstrije. Opolnomočenje s kompetencami in znanjem v Sloveniji je potekalo z izobraževanjem učiteljev (na način train the trainer). To izobraževanje je koristno ne samo za udeležene dijake, ampak tudi za podjetja, ki na ta način lahko izboljšajo svoj položaj na področju pomanjkanja strokovnih delavcev.

Primerna izobrazba je učinkovit ukrep proti odseljevanju mladih s podeželja in preprečitev odhoda mladih v mestna središča in v tujino. Pri tem je seveda vključitev lokalnih podjetij nujna.

Projektni partnerji projekta so: Občina Bad Radkersburg (AT), BORG (AT), Gimnazija Murska Sobota (SI), Inštitut za ekonomska raziskovanja (SI), Bad Radkersburg Beteilingungs gesellschaft m.b.H. (AT). Vseh pet projektnih partnerjev pri izvedbi projekta sledi inovativnemu pristopu, kar zajema čezmejni vidik, ki zahteva sodelovanje partnerjev iz obeh držav. To v primeru projekta L2P-2020Plus pomeni nov pogled na trg dela v programskem območju (partnerji izhajajo iz skupnega čezmejnega trga dela) ter razvoj nove vrste izobraževanja: skupni, medregionalni izobraževalni program.

Na koncu je obsežna komunikacija z gospodarstvom, izobraževalnimi ustanovami in javnimi oblastmi obrodila sadove, saj je pomagala pripraviti vsebino novega dodatnega učnega načrta v regiji Bad Radkersburg/Prekmurje, ki je usklajena s potrebami lokalnega okolja.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem