CITIES 2030

Projekt Cities2030 | Program Obzorje 2020

Mestna občina Murska Sobota si prizadeva k varovanju in ohranjanju naravnih virov, da bodo ti na voljo tudi generacijam za nami. Poseben poudarek želimo nameniti varni, zdravi in trajnostni hrani. Zato je MO Murska Sobota v sodelovanju s 40 Evropskimi partnerji, pristopila k projektu Cities2030, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije v sklopu programa Obzorje2020.

V projektu želimo vzpostaviti učinkovit sistem prehrane mest in regij s povezano strukturo, osredotočeno na državljane. Potrošniki so v ospredju rešitev tudi v projektu Cities2030, v sklopu katerega si bo 41 evropskih partnerjev prizadevalo za preoblikovanje in prestrukturiranje načina proizvodnje, transporta in dobave ter recikliranja in ponovne uporabe hrane.

Vizija projekta Cities2030 je povezati kratke prehranske dobavne verige, potrošnike, strateške in industrijske partnerje, civilno družbo, perspektivna mlada in zrela podjetja, inovatorje in vizionarske mislece ter univerze in raziskovalne inštitucije iz različnih disciplin, ki se ukvarjajo s prehranskimi sistemi v mestih, vključno z znanostjo o hrani, družboslovjem in velikimi bazami podatkov.

Cities2030 bo aktiviral, pospešil, strukturiral in ustvaril 9 vodilnih evropskih pilotnih mest in dve regiji ter vzpostavil ustrezno število političnih in živih laboratorijev, do 16. oktobra 2024 pa bo ob svetovnem dnevu hrane skupno vključenih že 50 pilotnih mest po celotni EU. Projekt sooblikuje in izvaja 500 akterjev na področju prehranjevalnih verig in sistemov iz 19 držav, ki spoštujejo odprt in participativen proces ter so oblikovani v političnih in živih laboratorijih.

V Pomurju smo si zadali okrepiti kratke dobavne verige, ki bodo našim občanom zagotavljale varno, zdravo in dostopno, predvsem pa svežo hrano lokalnega izvora.

Ta projekt je financiran s strani Evropske komisije. To sporočilo za javnost odraža samo stališča avtorja in vseh partnerjev projekta Cities2030, pri čemer Evropska komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih to sporočilo vsebuje.

Razvojni center Murska Sobota v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota izvaja projekt Cities 2030.
Rezultati so tisti, ki štejejo.
Pomagali vam bomo dobro opredeliti projektne cilje za kar najboljši izkoristek vloženega dela in sredstev.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem