Right Skills 4U

Projekt Right Skills 4U lahko štejemo za nadaljevanje projektov Right Profession I. in II. ter Dual Transfer, vendar se osredotoča na drugačne izzive kot prejšnji projekti. 

Tako kot se spreminjajo svet, družba in s tem tudi mladi, se morajo sistemi poklicnega usposabljanja na Madžarskem in v Sloveniji prav tako prilagoditi dijakom. V poklicnem usposabljanju imajo zbornice in druge institucije pomembno usklajevalno vlogo, zato je trenutno njihov največji izziv » doseči«, nagovoriti mlade in poskrbeti, da tega, kar jim namenjamo, ne samo slišijo, temveč mu tudi prisluhnejo.

Evropska komisija je leto 2023 razglasila za Evropsko leto spretnosti, s čimer je v celoti podprla tematiko našega projekta. Naš cilj je, da mlade, ob upoštevanju nenehno spreminjajočih se potreb trga dela, napotimo v pravo smer ter njihovo pozornost usmerimo na lastne sposobnosti in spretnosti, ki morajo imeti pri izbiri poklica odločilno vlogo.

Dolgoročni cilj je zmanjšati brezposelnost ter s krepitvijo in izkoriščanjem ustreznih kompetenc povečati konkurenčnost slovenskih in madžarskih MSP ter prispevati k trajnostni rasti.

Evropska komisija je razvoj spretnosti postavila v središče politične agende EU, katere cilj je podpreti razvoj obstoječih in usvojitev novih spretnosti ter državne in zasebne naložbe v spretnosti in veščine ljudi. 

Pomembno je, da spretnosti ustrezajo potrebam trga dela, zato pri tem sodelujemo tudi s podjetji. Popoln izkoristek potenciala delovne sile zahteva večje, učinkovitejše in bolj vključujoče naložbe v razvoj usposabljanja in poklicnega usposabljanja. Z dejavnostmi, načrtovanimi v projektu Right Skills 4U, želimo sodelujoče organizacije usmeriti k vzpostavitvi in krepitvi učinkovite komunikacije z mladimi ter mlade podpreti pri izbiri poklica, ki ustreza njihovim spretnostim in veščinam. V sodelovanju s strokovnjaki bomo pripravili akcijski načrt za predstavitev oblik komuniciranja, s katerimi lahko nagovorimo mlado generacijo. Poleg učinkovitega posredovanja ustreznih informacij je naša posebna naloga, da pozornost mladih z različnimi projektnimi dejavnostmi usmerimo v izbiro poklica, ki ustreza njihovim spretnostim in veščinam, saj je to osnova za njihov karierni napredek in uravnoteženo prihodnost.

S projektom bomo dodatno okrepili strokovno sodelovanje institucij projektnih partnerjev, skupno razmišljanje in obvladovanje težav, ki se pojavljajo na slovensko-madžarskem obmejnem območju ter opredelili možne rešitve. 

Partnerji v projektu: 

  • Pomurska gospodarska zbornica (vodilni partner)
  • Razvojni center Murska Sobota
  • Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota
  • Trgovinska in industrijska zbornica županije Zala
  • Trgovinska in industrijska zbornica Železne županije

Trajanje projekta: 24 mesecev.

Skupna ocenjena vrednost projekta: 474.886,60 EUR.

Projekt Right Skills 4U je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj  v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska za obdobje 2021-2027.

Povezava do FB strani: Right Skills 4U  https://www.facebook.com/RightSkills4U

Povezava do Instagram profila:  Right Skills 4U   https://www.instagram.com/rightskills4u/

SI:  AKCIJSKI NAČRT ZA DOSEGANJE GENERACIJE MLADIH, marec 2024 (pdf)

HU: CSELEKVÉSI TERV A FIATAL GENERÁCIÓ ELÉRÉSÉHEZ, 2024 március (pdf)

Pomembno je, da spretnosti ustrezajo potrebam trga dela.
Rezultati so tisti, ki štejejo.
Pomagali vam bomo dobro opredeliti projektne cilje za kar najboljši izkoristek vloženega dela in sredstev.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem