NAPREJ

Nosilec projekta: Inštitut za proučevanje enakosti spolov
Partnerji: Razvojni center Murska Sobota, Inland Norway University of Applied Sciences, Centre for lifelong learning
Trajanje projekta: 1. 6. 2023 - 30. 4. 2024

Projekt NAPREJ (Na presečišču (ne)enakosti: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov) zasleduje dva cilja: opolnomočenje mladih Rominj za vprašanja enakosti spolov in ozaveščanje širše javnosti (vključno z lokalnimi in nacionalnimi deležniki ter deležnicami) o položaju romske skupnosti, izzivih ki se porajajo med enakopravnostjo in enakostjo ter o pomenu zavrnitve institucionalnega rasizma in diskriminatorne obravnave romske populacije. 

Ker intersekcijska neenakost Rominj določa njihov družbeno-ekonomski položaj, projekt NAPREJ predvideva tako aktivnosti, namenjene moški romski populaciji, kot tudi aktivnosti namenjene ključnim regijskim deležnikom in deležnicam oziroma splošni javnosti kot celoti. Z njimi bomo poskušali preseči temeljne parametre trenutnega življenja Rominj znotraj patriarhalnih skupnosti, v katerih je njihova vloga zaznamovana z zgodnjim poročanjem, vzgojo otrok in kulturo molka, ki sledi normaliziranim praksam poustvarjanja njihovega podrejenega položaja in škodljivostim institucionalnega rasizma, ki mu je populacija podvržena. Kljub temu, da je Slovenija za potrebe urejanja položaja romske skupnosti sprejela poseben zakon in, da ima ta v skladu z Ustavo zagotovljen tudi poseben položaj, pa se slednji v praksi še zmeraj soočajo z večplastno diskriminacijo, kateri so še posebej izpostavljene mlade Rominje. 

Tako enakost spolov (med Romi) kot opolnomočenje Rominj moramo zato razumeti večplastno, v smislu zagotavljanja ne le enakih pravic, temveč tudi enakih možnosti in obravnave ter enakega dostopa do omenjenih pravic. Obdobje epidemije, ukrepov in posledic, ki jih je nova normalnost prinesla v naša življenja ter obdobje družbeno-ekonomske krize v katero korakamo, terja najvišji davek za tiste družbene skupine, ki so že v času pred epidemijo Covid-19 živele v najbolj neenakem položaju in trpele največjo diskriminacijo. Kot ključna problemska področja, na katerih je nujno nasloviti izpostavljenost intersekcijski neenakosti Rominj, smo identificirali: zdravje, izobraževanje in zaposlovanje, nasilje nad Rominjami in pravice žensk znotraj romskih skupnosti.

Za namen premoščanja  omenjenih izzivov so v projektu NAPREJ predvidene aktivnosti: NAPREJ edukativno-ozaveščevalni program delavnic; vzpostavitev in sestajanja regijskega več-deležniškega odbora, vključujoča priprava publikacije NAPREJ, študijski obisk v Sloveniji, organizacija zaključnega posveta z nacionalnimi deležniki ter komuniciranje projekta z javnostjo. 

Kolumne:

Projekt NAPREJ - Na presečišču (ne)enakosti: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov
Rezultati so tisti, ki štejejo.
Pomagali vam bomo dobro opredeliti projektne cilje za kar najboljši izkoristek vloženega dela in sredstev.
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem